8.4.2013

Paperiruusukkeet

Viikonloppuna tuli takatalvi ja päätin, että sen kunniaksi pitää tehdä jotain oikein keväistä. Halusin tehdä jotain, jonka voin laittaa seinälle koristeeksi ja tuomaan siten kevättä koko asuntoon. Aloin kaivella paperikasoja ja skräppäyspapereiden joukosta löytämäni ihanat paperit innostivat tekemään niistä

Keväisiä paperiruusukkeita.

Tarvikkeet:
  • Jotain vähän jäykempää paperia oman mielen mukaan. Se voi olla valmiiksi kuvioitua tai voit vaikka piirrellä ja maalata paperiin itse tai lasten kanssa omat kuviot. Tärkeintä on, että paperi ei anna heti periksi, kun se vähän kostuu.
  • Paperiliimaa, sakset ja viivotin tai muu mitta.
  • Jotain millä kiinnittää ruusukkeet seinään, esim sinitarraa, teippiä tai nastoja.
Päätä ensin, haluatko tehdä ison vai pienen ruusukkeen. Voit päättää sen helposti leikkaamalla paperista eri levyisiä paperiliuskoja. Mitä leveämpiä liuskoja, sen isompi ruusuke. Minä käytin omissani skräppäyspaperia, joka on kooltaan 30cm x 30cm per arkki. Leikkasin siitä ensin kahteen isoon ruusukkeeseen 10cm leveitä liuskoja, joita kumpaankin tarvittiin 3 kpl 10cm x 30cm -kokoista liuskaa. Pieneen ruusukkeeseen leikkasin 3 kpl 5cm x 30 cm -kokoisia liuskoja.


Taittele kaikki liuskat ensin haitareiksi. Mitä kapeampi taitos, sen enemmän taitoksia on ja sen tiiviimpi haitari. Mittaa ensimmäinen taitos viivottimen avulla ja merkkaa se paperin kääntöpuolelle.


Paina sitten esim saksen tylpällä kärjellä tai vaikka viivottimen nurkalla paperiin taitos. Tämä auttaa taittamisen aloittamisessa, koska muuten ensimmäinen taitos voi mennä täysin vinksalleen.


Taittele nyt ensimmäistä taitosta mittana käyttäen koko liuska loppuun asti ja tee sama muillekin liuskoille.


Kun olet taitellut kaikki liuskat, niin liimaa ne yhteen. Jos taitokset ovat menneet vähän vinoon, niin se ei haittaa. Liimaa vinoon mennyt pää toisen liuskan aloituspään alle, näin saat taitteet pysymään suoremmassa. Kun olet liimannut yhden ruusukkeen liuskat yhteen, niin anna niiden kuivua rauhassa.



Kun koko haitariliuska on kuivunut, niin liimaa liuskan alku ja loppu yhteen. Käännä koko haitari nurinpäin renkaaksi ja liimaa lyhyempi tai muuten epätasainen taite paremman pään alle. Voit trimmata huonompaa päätä tässä vaiheessa esim leikkaamalla ylimääräistä paperia muutaman millin pois, se helpottaa ruusukkeen avaamista ja aukiliimaamista. Jätä haitarirengas pystyasentoon kuivumaan, sitä ei vielä tarvitse asetella ruusukkeeksi.


Kun haitarirengas on kokonaan kuivunut, niin paina se pöytää vasten auki ruusukkeeksi. Laita liimaa taitosten väliin, jotta ruusuke pysyy auki. Anna sen jälleen kuivua rauhassa. Varmista ruusukkeen pysyminen paikallaan laittamalla joku kevyt paino sen päälle, esimerkiksi tölkki tai pieni lasi.




Leikkaa nyt mieleisesi kokoiset keskustat ruusukkeille. Voit tehdä myös useampia erikokoisia ruusukkeita ja liimata niitä päällekäin, jolloin saat tehtyä ison kukkamaisen ruusukkeen. Minä halusin tehdä ruusukkeistani matalat ja yksinkertaiset, joten leikkasin vain kahta eri kokoa olevia ympyröitä eri papereista.


Liimaa keskustat kuivuneisiin ruusukkeisiin. Jos ruusuke ei meinaa pysyä kiinni omalla liimauksellaan, niin voit tässä vaiheessa levittää liimaa kunnolla ympyräpalan taakse, asettaa sen paikalleen ruusukkeen keskelle ja laittaa sen päälle tasaisen painon. Näin ruusuke viimeistään jää varmasti auki eikä se enää yritä ponkaista auki.


Valmiit ruusukkeet ovat kauniita ja ihanan keväisiä! Vinkkinä vielä, että näitä ruusukkeita voi tehdä myös vaikka äidille äitienpäiväksi, ammattiin tai ylioppilaaksi valmistujalle tai synttärisankarille. Lahja, johon on pääasiassa kuluttanut vain omaa aikaansa, on rahassa mittaamaton :)


Halauksin,
Eeva

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti