24.8.2012

Puukyltti oveen

Tässä ensimmäinen valmistunut askartelutyöni. Koska olin niin täpinöissäni kaikista uusista ideoistani, en tajunnut ottaa kuvia työvaiheista :D Jatkossa tähän tulee muutos.

Käsin tehty ovikyltti

Tämä kyltti syntyi todella halvoista tarpeista:

  • Sydämen muotoinen massapohja, muistaakseni noin 2-3e
  • puukirjaimet, 25snt/kpl
  • servietti omista varastoista
  • lakkana käytin laimennettua erikeeper-liimaa, mutta kaupoista saa myös erikseen decoupage-lakkaa, jos siihen haluaa rahansa tuhlata
  • maalisetti, jossa pienissä säiliöissä 12 pääväriä, muistaakseni 10e
  • kaikki hankinnat tein tällä kertaa Sinooperista
Ensin maalasin kirjaimet ja jätin ne kuivumaan siksi aikaa, kun valmistelin kyltin pohjan. Irrotin servietistä kuvakerroksen erilleen ja se yllätti minut ohuudellaan, jolloin melkein hajotin sen. Kannattaa siis olla varovainen tässä vaiheessa!

Ennen liimalakkausta mallasin kuivuneita kirjaimia ja serviettiä kohdilleen ilman liimaa, jotta saisin sekä kuvan että kirjaimet sijoiteltua nätisti. Tällä kertaa kuva määritti tekstin sijoittelun, koska en halunnut peittää kuvan kaunista kukkaa ja halusin myös perhosen näkyvän. Jos olisin ottanut yksinkertaisemman kuvan taustaksi, niin sitten olisin tehnyt jotain erikoista koristelua kirjaimiin, mutta tällä kertaa säästin itseni siltä piperrökseltä :)

Lakkasin koko pohjan laimennetulla erikeeperillä ja asettelin servietin siihen suunnilleen kohdilleen. Tasoittelin sen vaahtomuovilevittimellä paikoilleen varovasti ja lisäsin lakkaa vähän. Kun servietti oli kunnolla kostunut, sain sen aseteltua nätisti kohdilleen. Yrityksistä huolimatta ohut servietti repesi muutamasta kohtaa, jolloin päätin olla oikomatta joka ikistä ryppyä ja keskittyä saamaan sen vain nätisti paikalleen. Lopputulos on oikeastaan aikas hauskan persoonallinen, kun se ei olekaan liian siisti, rypyt toivat siihen siis vain ilmettä lisää. Servietille hyvän vaihtoehdon antaa paperilla olevat decoupage-kuvat, joita saa askarteluliikkeistä. Minä halusin tällä kertaa peittää koko kyltin ja säästää itseäni ylenmääräiseltä saksimiselta, joten päädyin serviettiin.

Kun pohja oli kokonaan kuivunut, lisäsin kirjaimet. Ei ole ollenkaan pakollista laittaa kirjaimia vain pohjan sisäpuolelle ja koska sukunimemme on sen verran pitkä, päätin reilusti mennä reunojen yli, jotta kuva pysyisi nätisti näkyvissä. Erikeeperiä kirjainten pohjaan siveltimellä ja paino paikalleen, näin liima ei tursuile kirjainten sivusta näkyviin.

Kaikkiaan kyltin tekemiseen meni muutama tunti, mutta jaoin sen parille päivälle, jotta maalit ja liimat ehtisivät kuivua rauhassa. Valmis kyltti on nätti, muttei siedä ulkoilmaa, joten se sijaitsee eteisvälikön sisäovessa. 

Jos olisin halunnut mennä vieläkin halvemmilla tykötarpeilla, niin olisin tehnyt pohjan ja kirjaimet suolataikinasta. En silloin vaan vielä tiennyt sen olemassaolosta ja siitä, että se on niin helppoa tehdä! Kaivan sen ohjeen jostain netin piiloista ja jaan täällä, koska aion käyttää sitä jatkossa.

Halauksin, Eeva